Πέντε μήνες με την GoPro Hero 12

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τελευταίας έκδοσης της πιο καλοπουλημένης action camera.

Όταν συλλάβαμε την ιδέα του Enduro24, η αγορά μιας GoPro Hero 12 ήταν μια από τις πρώτες “επενδύσεις” μας. Έχοντας χρησιμοποιήσει τα περισσότερα προγενέστερα μοντέλα θέλαμε να κάνουμε αυτή την αναβάθμιση ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο ποιοτική αταγραφή των γεγονότων που καλύπτουμε. Έτσι σε συνδυασμό με πλάνα από DSLR και drone, η GoPro “γεμίζει” τα video που βλέπετε στο κανάλι μας στο YouTube ενώ παράλληλα έγινε το αχώριστο gadget μας. Μετά από πέντε μήνες χρήσης σε βουνά, σκόνες, βροχές για τις ανάγκες του site αλλά και θάλασσες, ήλιο και χιόνι για τις οικογενειακές στιγμές, κάναμε μια καταγραφή όσων μας άρεσαν και όσων όχι. Αφήνουμε τις θεωρητικές περιγραφές, τις οποίες μπορείτε να βρείτε κατά δεκάδες στο διαδίκτυο κάνοντας μια απλή αναζήτηση “GoPro Hero 12 review”, και περνάμε κατευθείαν στο ψητό:

Μειονεκτήματα

  • Δεν συνδυάζονται όλα τα features μαζί.
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων με φυσικά κουμπιά.
  • Σχετικά βαριά και ογκώδης.
  • Κακή ανάλυση στις άκρες του κάδρου σε ρύθμιση hyperview.

Δεν συνδυάζονται όλα τα features μαζί

Στην παρουσίαση της GoPro (στο επίσημο site και σε όλα τα σημεία πώλησης) θα δείτε να αναφέρονται άκρως εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τη λήψη video. Καταγραφή με υψηλό δυναμικό εύρος (HDR), ανάλυση 5.3K, hyperview και σταθεροποίηση με δυνατότητα κλειδώματος του ορίζοντα. Ωστόσο καθένα από αυτά τα feature βασίζονται αποκλειστικά στην ισχύ του επεξεργαστή (ακόμα και η σταθεροποίηση γίνεται ψηφιακά και όχι με οπτικό σταθεροποιητή) οι δυνατότητες του οποίου αν και εντυπωσιακές, είναι πεπερασμένες και δεν μπορεί να τα “σηκώσει όλα αυτά ταυτόχρονα. Έτσι στα 5.3k δεν μπορείς να συνδυάσεις HDR, ούτε κάτι περισσότερο από 30 FPS (καρέ ανά δευτερόλεπτο) ενώ ακόμα και στα 4Κ η ενεργοποίηση του HDR κατεβάζει τα FPS στα 60 (από τα 120 που διαφημίζονται) ενώ δεν συνδυάζεται το “Horizon Lock” Τέλος και το (επίσης ψηφιακό) zoom είναι διαθέσιμο σε ρυθμίσεις χαμηλότερης ανάλυσης. Φυσικά ακόμα και έτσι, τα χαρακτηριστικά εγγραφής είναι πολύ αξιόλογα για action camera ωστόσο πιστεύουμε πως θα έπρεπε να ήταν πιο σαφώς διατυπωμένοι οι περιορισμοί που δημιουργούνται.

Δεν υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων με φυσικά κουμπιά

Ίσως για τους περισσότερους χρήστες αυτό να μην είναι πρόβλημα αλλά όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποιες ρυθμίσεις σχεδόν εν κινήσει, με γάντια, ή στη θάλασσα (είτε πάνω είτε κάτω από την επιφάνεια του νερού) το touch screen δεν δίνει την ακρίβεια που απαιτείται. Να θυμίσουμε πως μέχρι το μοντέλο Hero 4, οι αλλαγές στις ρυθμίσεις γινόντουσαν με τα δύο από τα τρία κουμπιά που υπήρχαν τότε και ήταν πάντα ακριβέστατες και απροβλημάτιστες. Τουλάχιστον έχει βελτιωθεί αισθητά η λειτουργία touch-screen και δεν έχει τα προβλήματα που είχαμε συναντήσει στην Hero 9.

Σχετικά βαριά και ογκώδης

Έχοντας στα χέρια μας ένα “μηχάνημα” με δυνατότητες που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν διαθέσιμες μόνο σε πανάκριβα επαγγελματικά μοντέλα, κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε υπερβολικοί και αχάριστοι. Όμως αν συγκρίνουμε την Hero 12 των 154γραμμαριών με τη σειρά Hero 3 (2013) των 74γραμμαριών θα δούμε πως το βάρος έχει σχεδόν διπλασιαστεί ενώ ο όγκος της έχει ανέβει στα 122,5 κυβικά εκατοστά από 45,1! Φυσικά η Hero 3 χρειαζόταν εξωτερική θήκη για αδιαβροχοποίηση ή και στήριξη αλλά και πάλι η διαφορά παραμένει μεγάλη, κυρίως για χρήση σε κράνος και άλλα παρόμοια σημεία που το βάρος είναι καθοριστικό.

Σημείωση: Στη GoPro Hero 12 δεν υπάρχει πλέον GPS για εμφάνιση ταχύτητας στα video και αποθήκευση συντεταγμένων (geotagging).

Κακή ανάλυση στις άκρες του κάδρου σε ρύθμιση hyperview

Πρόκειται για ένα ακόμα ψηφιακό “τέχνασμα” που προσπαθεί να μιμηθεί το φαινόμενο παραμόρφωσης των φακών fish-eye. Έτσι ενώ ο αισθητήρας της κάμερας καταγράφει σε σχεδόν τετράγωνη ανάλυση (8:7), ο επεξεργαστής παραμορφώνει το κάδρο ώστε να γεμίσει το κλασικό παραλληλόγραμμο του 16:9. Το αποτέλεσμα στις άκρες (κυρίως τις κάτω που συνήθως υπάρχει έδαφος και όχι ουρανός) είναι να υπάρχει ακραία παραμόρφωση και στην ουσία επαναλαμβανόμενο μοτίβο που δείχνει αρκετά αφύσικο. Εμείς το αποφεύγουμε…

Δυνατά σημεία της GoPro Hero 12

  • Ποιότητα λήψης (video και φωτογραφία).
  • Δυναμικό εύρος.
  • Καταγραφή ήχου.
  • Αυτονομία.
  • Κορυφαία εφαρμογή (κάποιες λειτουργίες απαιτούν συνδρομή).
  • Εντυπωσιακές δυνατότητες λήψεων μέσω της πληθώρας ρυθμίσεων.

Διαλέξαμε να αναφέρουμε πρώτα τα μειονεκτήματα γιατί πολύ σπάνια αναφέρονται σε review, ακόμα και αν αυτό δίνει την εσφαλμένη εντύπωση πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Το αντίθετο, έχουμε ενθουσιαστεί από το τρέχον μοντέλο και το συστήνουμε πάντα σε φίλους που μας ρωτάνε για camera, όχι μόνο action camera αλλά οποιαδήποτε camera. Την GoPro μπορείς να την έχεις σχεδόν πάντα μαζί σου, χωρίς να φοβάσαι αν θα σου πέσει, αν θα βραχεί ή θα χτυπηθεί όπως ένα smartphone (τα οποία επίσης έχουν ξεφύγει σε δυνατότητες αλλά παραμένουν εύθραυστα και ευαίσθητα).

Ποιότητα λήψης και δυναμικό εύρος

Πλέον η ποιότητα που παίρνεις από τα Video της GoPro είναι κορυφαία και σίγουρα πολύ ανώτερη από αυτή που ανεβαίνει στα social media (κατά το upload όλες οι πλατφόρμες “κόβουν” αυτόματα την ποιότητα για οικονομία χώρου). Ειδικά σε ρύθμιση 4Κ μπορείς να κάνεις πολύ καλές ποιοτικά λήψεις και να τις βελτιώσεις ακόμα περισσότερο στο editing. Η σταθεροποίηση είναι εκπληκτική ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το mode “Linear + Horizon Lock” που λειτουργεί λες και η camera βρίσκεται σε εξωτερικό σταθεροποιητή (stabilizer) . Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο στο τελευταίο μοντέλο, για χρήση σε μονοπάτια enduro (όπου το φως αλλάζει συνεχώς χαρακτηριστικά) είναι η αύξηση του δυναμικού εύρους Αυτό σημαίνει πως στο ίδιο κάδρο μπορούν να καταγραφούν περισσότερες λεπτομέρειες τόσο στα φωτισμένα σημεία (εκεί που χτυπάει ο ήλιος) όσο και στα πιο σκοτεινά (στις σκιές των δέντρων).



Η αναβάθμιση με προγενέστερα μοντέλα είναι εμφανής ενώ για αυτό το σκοπό υπάρχει και το HDR mode που βελτιώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση αλλά όπως είπαμε περιορίζει τις επιλογές στις υπόλοιπες λειτουργίες. Βελτιωμένη αισθητά είναι και η ποιότητα των φωτογραφιών η οποία επιπλέον έχει ανέβει στα 27mp παρέχοντας δυνατότητα αξιόλογων νυχτερινών λήψεων (με μεγάλη διάρκεια λήψης), HDR, λήψη σε RAW (για μετέπειτα επεξεργασία) και μενού protune για επιπλέον ρυθμίσεις (white balance, ISO) καθώς και burst mode για συνεχείς λήψεις (πχ 30 λήψεις το δευτερόλεπτο ή 60 σε έξι δευτερόλπτα).

Καταγραφή ήχου και αυξημένη αυτονομία

Η ποιότητα ήχου είναι επίσης πολύ καλή. Το ψηφιακό φιλτράρισμα αφαιρεί τους ενοχλητικούς θορύβους όπως αυτός του αέρα, και δίνει έμφαση στους επιθυμητούς ήχους όπως η ανθρώπινη ομιλία ή διάφοροι ήχοι που συναντάμε σε σπορ, ρυθμίζοντας άμεσα την ένταση. Πραγματικά οι άνθρωποι του software έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και εδώ.

Σχετικά με την αυτονομία, βελτίωση υπάρχει και εδώ. Οι νέες μπαταρίες “Enduro” (όπως ονομάζονται) δεν να έχουν τα προβλήματα που είχαν τα παλιότερα μοντέλα (αν και δεν συναντήσαμε τόσο ακραίες θερμοκρασίες τον τελευταίο χειμώνα) και η αυτονομία έχει αυξηθεί σημαντικά αλλά κυρίως έχει σταθεροποιηθεί. Στα 4Κ με 60 FPS έχουμε δει πως η μία μπαταρία μπορεί να αντέξει για περίπου 1 ώρα συνολικής λήψης (λέμε περίπου γιατί ποτέ δεν τη χρησιμοποιούμε για συνεχή εγγραφή αλλά σταματάμε και ξεκινάμε την εγγραφή κατά διαστήματα).

Κορυφαία εφαρμογή και εντυπωσιακές δυνατότητες λήψεων

Η εφαρμογή “GoPro Quik” προσφέρει πολλές δυνατότητες για μοντάζ και επεξεργασία βασικού επιπέδου. Μπορεί να κάνει αυτόματα όλη τη δουλειά ή να αφήσει στον χρήστη να επιλέξει πως θα κινηθεί, Δεν έχει δυνατότητα για περισσότερα από ένα timeline ή συνδυασμό διαφορετικών αρχείων video και ήχου αλλά κάνει πολύ εύκολο το edit και την επεξεργασία. Οι βασικές λειτουργίες παρέχονται δωρεάν αλλά κάποιες άλλες όπως η επεξεργασία της ταχύτητας για slow motion (η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια θα γονάτιζε ακόμα και έναν υπερυπολογιστή) απαιτούν συνδρομή με την οποία όμως παρέχονται έξτρα παροχές όπως σημαντικές εκπτώσεις κλπ.

Λήψη στα 240fps.

Tips

Προτιμήστε τις γνήσιες βάσεις που είναι εξαιρετικά ποιοτικές. Ναι, υπάρχουν σε e-shop πολλές φθηνότερες επιλογές που δείχνουν ίδιες αλλά: α)έχουμε δει παλιότερα κάποιες από αυτές να σπάνε μετά από λίγο καιρό, εύκολα, σε κρίσιμα σημεία. Είναι κρίμα να χάσεις μια κάμερα (και το αποθηκευμένο υλικό…) για λίγα ευρώ διαφοράς. β) κάποιες δεν εφαρμόζουν ακριβώς και είτε παρουσιάζουν ένα μικρό κούνημα ή σφηνώνουν και μετά δεν “συρταρώνουν” εύκολα.

Γωνίες λήψεις:¨Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για εντυπωσιακές λήψεις είναι οι γωνίες που θα επιλεχθούν. H βάση πάνω στο κράνος έχει, ας πούμε “κουράσει” και είναι ωραίο να πειραματιστείτε με νέα σημεία. Πολλές φορές ένα chest mount δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα αλλά οι διαφορές μεταξύ καθιστής και όρθιας θέσης μπορούν να “χαλάσουν” πολλά πλάνα. Πρόσφατα συνδυάσαμε ένα σύστημα της RAM με βάση δαγκάνα – σφηκτίρα που επιτρέπει την τοποθέτηση της κάμερας σε απίθανα σημεία καθώς μπορεί να δέσει πχ σε σωλήνα πλαισίου, σε πιρούνι στα MTB και σε κάθε τιμόνι, και τα πλάνα είναι εντυπωσιακα΄.

Φόρτιση: Χρησιμοποιούμε τον γνήσιο dual charger (φορτίζει ταυτόχρονα δύο μπαταρίες) και μας έχει λύσει τα χέρια. Πρώτων γιατί δεν “δεσμεύει” την camera κατά τη διάρκεια της φόρτισης και δεύτερον γιατί φορτίζεις δύο μπαταρίες με μία κίνηση.. Επίσης μειώνει τις ώρες χρήσης της κάμερας που πιθανολογούμε πως έχει θετική επίδραση στη διάρκεια ζωής της.

Time code sync: Η GoPro Hero 12 διαθέτει λειτουργία για τον εύκολο συγχρονισμό αρχείων από δύο ή περισσότερες κάμερες κατά τη διάρκεια του μοντάζ (σε προγράμματα όπως το Adobe Premiere).

Προγραμματισμός λήψης: Μπορείς να ρυθμίσεις την camera να ξεκινήσει αυτόματα μία εγγραφή μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Ιδανικό για time-laps κατά το ξημέρωμα (αν και είναι προτιμότερο να είσαι εκεί ώστε να το απολαύσεις!)

Νέο μοντέλο: παραδοσιακά η GoPro παρουσιάζει τα νέα της μοντέλα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο κάθε έτους. Έτσι μέσα στον επόμενο μήνα ή το πολύ σε δύο αναμένεται να δούμε το νέο μοντέλο.

Η ιστορία και η εκρηκτική άνοδος της εταιρίας

Μέχρι το 2002 η λήψη video και φωτογραφίας σε αθλήματα νερού ήταν μια δύσκολη υπόθεση και μόνο εξειδικευμένα συνεργεία με πανάκριβο εξοπλισμό μπορούσαν να την πραγματοποιήσουν. Ειδικά στο surf κανένας ερασιτέχνης εικονολήπτης δεν μπορούσε να πλησιάσει αρκετά κοντά σε αθλητή ώστε να έχει έστω και μία φωτογραφία. Τότε, ο αμερικανός Nick Woodman, στη διάρκεια ενός ταξιδιού για surf στην Αυστραλία, εμπνεύστηκε μια αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή με φιλμ που ήταν και το πρώτο προϊόν της νεοσύστατης GoPro και το οποίο παρουσιάστηκε το 2004. Στη συνέχεια, η ραγδαία αύξηση της ψηφιακής τεχνολογίας (μην ξεχνάμε πως τα smartphone άργησαν πολύ να μπουν στο παιχνίδι) εκτόξευσαν τις πωλήσεις της εταιρίας στα ύψη. Το 2014 μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τιμή 36$ ανά μετοχή και μέσα σε μόλις τρεις μήνες αυτή έφτασε τα 82$ απογειώνοντας την αξία της εταιρίας που έφτασε σχεδόν στο μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Εκείνη την εποχή το εργοστάσιο κατασκεύαζε 1.000 κάμερες την ώρα ενώ συνολικά έχει παράξει πάνω από 50 εκατομμύρια κάμερες μέχρι σήμερα.

Η πτώση

Τη ραγδαία άνοδο της GoPro ακολούθησε μία ελεύθερη πτώση που διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια. Σύμφωνα με τους αναλυτές δύο βασικά πράγματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, η καταστροφική επένδυση της εταιρίας στα drone (συνέπεσε με την εμφάνιση και καθιέρωση της σαφώς ανώτερης κινέζικης DJI) και η σύνδεση της GoPro με τον άσχημο τραυματισμό του Michael Schumacher στο τραγικό ατύχημα που είχε κάνοντας σκι και στο οποίο φορούσε κράνος με κάμερα GoPro.

Τα δύο τελευταία χρόνια, η GoPro βιώνει μια νέα συνεχή πτώση της αξίας της μετοχής της που πλέον έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό (μόλις 1,3$ ανά μετοχή).

Σχετικά άρθρα

Η Husqvarna συνεχίζει τον “χορό” νέων off-road μοντέλων για το 2025

Με την αποκάλυψη της νέας σειράς Motocross για το 2025, η Husqvarna συνεχίζει την παρουσίαση των νέων off-road για το group KTM ενώ μέσα σε λίγες ημέρες περιμένουμε και τις υπόλοιπες εταιρείες να παρουσιάσουν τα δικά τους νέα μοντέλα.