- Το δυσκολότερο κομμάτι
- Το κλειδί της επιτυχίας
- Σπανίζει η αλληλεγγύη
- Η πιο ξεχωριστή στιγμή
- Συμβουλή σε όποιον θέλει Dakar
- Δίπλα σε κάθε rookie
- Σχετικά με την Husqvarna Rally Replica
- Φτιάχνοντας ένα φίλτρο για το Dakar
Δημόσιες σχέσεις, “reunion” και νέες γνωριμίες έχουν οι περισσότερες εταιρικές εκδηλώσεις όμως η βραδιά που ήταν αφιερωμένη στην πορεία του Βασίλη Μπούδρου και στους τρεις τερματισμούς του στο Rally Dakar είχε πολλά παραπάνω. Ο αναβάτης από τη Ραφήνα και οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, οι άνθρωποι της Husqvarna Hellas και της ελληνικής εταιρείας κατασκευής φίλτρων DNA, πήραν τα μικρόφωνα, και μοιράστηκαν άγνωστες ιστορίες και παραλειπόμενα σχετικά με την συμμετοχή στον θρυλικό αγώνα. Εδώ όσες ξεχωρίσαμε από την εκδήλωση στο KTM Central:




Το δυσκολότερο κομμάτι είναι το ψυχολογικό
Η μεγάλη διάρκεια του Rally Dakar (δύο εβδομάδες) κάνουν τον αγώνα εξαιρετικά απαιτητικό σε φυσική κατάσταση όμως, όπως εκμυστηρεύτηκε ο Βασίλης, τα πραγματικά δύσκολα έρχονται όταν αρχίζουν και συνδυάζονται οι σωματικές δοκιμασίες με την αρνητική ψυχολογία. Όταν για παράδειγμα έχεις αρχίσει να πονάς, πεινάς και διψάς, και έχεις ακόμα 300-400km μέχρι να μπορέσεις να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου. Τότε δεν πρέπει να αφήσεις να εμφανιστεί ο κακός εαυτός σου. Αυτός δηλαδή που δεν αρέσκεται στην ταλαιπωρία και που θα σε κάνει να σκεφτείς την εγκατάλειψη.
“Φέτος, την τρίτη χρονιά, κατάφερα να “γυρίσω” την ταλαιπωρία σε διασκέδαση και είπα στον εαυτό μου <<απόλαυσέ το όσο μπορείς>>.
Βασίλης Μπούδρος
Σύμφωνα με τον Βασίλη: “Όλοι έχουμε μέσα μας πολλά παραπάνω αποθέματα (ενέργειας) από όσο νομίζουμε και πρέπει να ξέρουμε πώς θα τα αξιοποιήσουμε. Φέτος τις τελευταίες μέρες δεν ένιωθα τα χέρια μου, μου έπεφταν τα κλειδιά από τα χέρια, όμως και για αυτό υπήρχε λύση.”
Το κλειδί της επιτυχίας
“Όσο πιο μικρός νιώθεις τόσο πιο μεγάλα πράγματα σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις” είπε με απλά λόγια και συμπλήρωσε: “Είσαι μια αναλώσιμη ύλη για αυτόν τον αγώνα, άλλο ένα φωτάκι σε ένα καντράν που δείχνει πως ένας ακόμα αναβάτης ξεκίνησε.”
Σπανίζει η αλληλεγγύη
Όλοι έχουμε διαβάσει ή ακούσει ιστορίες για το “πνεύμα του Dakar” (Dakar Spirit) και το κλίμα αλληλεγγύης μεταξύ των αναβατών σε αυτό το rally αλλά η οπτική του Βασίλη, που έζησε τον αγώνα και τις δυσκολίες εκ των έσω, είναι διαφορετική. Έχοντας μείνει από βενζίνη αλλά και έχοντας παγιδευτεί σε σημεία που είναι αδύνατο να απεγκλωβίσεις μόνος τη μοτοσυκλέτας σου, ένιωσε από πρώτο χέρι την αδιαφορία των περισσότερων συναθλητών του. Δυστυχώς πλέον για πολλούς η δίψα για διάκριση υπερισχύει των παραδοσιακών αξιών.

Η πιο ξεχωριστή στιγμή
“Δε θα ξεχάσω ποτέ τον ύπνο στους αμμόλοφους…1 Η εξάντληση, το παιχνίδι με τα βραδινά ελικόπτερα και οι εκκλήσεις το επόμενο πρωί για βενζίνη είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ ποτέ ποτέ.”
Η συμβουλή σε όποιον θέλει να τρέξει στο Dakar
Όποιος σκέφτεται το Dakar θα πρέπει πρώτα να έχει τρέξει έναν (μικρότερο) αγώνα στην έρημο μάς είπε ο Μπούδρος. “Είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα που άμα δεν το ζήσεις, αν δεν βρεθείς σε αυτή την ταλαιπωρία και μέσα σε αυτήν την απεραντοσύνη που σε κάνει να νιώσεις τόσο μικρός, δεν θα πρέπει καν να ξεκινήσεις να φτιάχνεις πλάνο για το Dakar. Έτσι και αλλιώς αυτό είναι προαπαιτούμενο για να γίνει δεκτή μία συμμετοχή.”
Ο Μπούδρος θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε rookie
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν και οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν για όποιον θέλει να πάρει μέρος σε έναν αγώνα όπως το Dakar είναι πολλά όμως ο Μπούδρος δηλώνει “παρών”. Μας το είχε αναφέρει στο παρελθόν, το είπε πάλι ξανά:
“Θα βρίσκομαι δίπλα σε όποιον χρειαστεί βοήθεια για να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα”.
Αυτή η δήλωση σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μην εντυπωσιάζει αλλά είναι πολύ σημαντική καθώς το φαινόμενο “τραβήγματος της σκάλας”2 από όσους έχουν καταφέρει να πετύχουν σημαντικές επιτυχίες είναι πολύ συχνό τόσο στον αθλητισμό όσο και γενικότερα στην κοινωνία. Και όμως ο Βασίλης Μπούδρος δεν θέλει να μείνει για πάντα με τον τίτλο “ενός από τους μόλις τρεις Έλληνες που έχουν καταφέρει να τερματίσουν το Rally Dakar”3 και θέλει να βοηθήσει ακόμα περισσότερους να το πετύχουν.
Σχετικά με την Husqvarna FE450 Rally Replica
Και στις τρεις συμμετοχές του στο Rally Dakar, ο Βασίλης Μπούδρος αγωνίστηκε με την Rally Replica της Husqvarna. Την πρώτη με τον “Βουκεφάλα” και τις δύο επόμενες με την “Πνοή”. Πρόκειται για το περιορισμένης παραγωγής μοντέλο του group ΚΤΜ το οποίο μέχρι πέρυσι παραγόταν σε μόλις 100 τεμάχια και φέτος η παραγωγή αυξήθηκε στα 150.


Όπως μας εξήγησε ο Αργύρης Παπαγιαννακόπουλος (sales & marketing manager της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ) η τιμή αυτής της μοτοσυκλέτας είναι 35.000€ και είναι ακριβώς ίδια για όλες τις χώρες (η τιμολόγησή της δεν επηρεάζεται από διαφορές φόρων και λοιπών δασμών όπως σε όλες τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες) ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί διαθέσιμη αν δεν γίνει έγκαιρα η προπαραγγελία. Μάλιστα στην πρώτη συμμετοχή του Βασίλη χρειάστηκε μεγάλη έρευνα ώστε να βρεθεί μεταχειρισμένη από το εξωτερικό.
Ο Βασίλης μιλάει για τη Rally Replica με τα καλύτερα λόγια λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν έχω ξαναοδηγήσει μηχανάκι στο χώμα το οποίο λειτουργεί καλύτερα πάνω από τα 100km/h από ότι σε χαμηλότερες ταχύτητες. Προσφέρει μεγάλη ασφάλεια σε υψηλές (για το χώμα) ταχύτητες” ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την αξιοπιστία του κινητήρα που με τη χρήση του φίλτρου της DNA απογειώθηκε παρά τις δύσκολες συνθήκες της ερήμου. Έτσι, όπως μας είπε παρά το γεγονός πως η Husqvarna προτείνει προληπτική γενική επισκευή μετά από 100 ώρες, ο Βασίλης δεν δίστασε να ξεκινήσει το φετινό Dakar με την μοτοσυκλέτα να έχει ήδη 115 ώρες στο κοντέρ της από τον αγώνα του 2024 και να ολοκληρώσει το φετινό Dakar με συνολικά περισσότερες από 240 ώρες στο ωρόμετρο της Πνοής.
Φτιάχνοντας ένα φίλτρο για το Dakar
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Ντίνος Νικολαΐδης από την DNA Filters διηγήθηκε πώς έφτασαν στο σημείο να φτιάξουν ένα νέο φίλτρο αποκλειστικά για τη μοτοσυκλέτα του Βασίλη Μπούδρου. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ιδιαιτερότητες που χρειάστηκε να λάβει υπόψη του το τμήμα R&D της DNA όπως ότι οι αναβάτες του Dakar “χώνουν” στο φιλτροκούτι προσωπικά αντικείμενα (αδιάβροχα κλπ). Αν νομίζετε πως ήταν εύκολη υπόθεση, αξίζει να πούμε πως μόνο για τον σχεδιασμό του φίλτρου δούλεψαν έξι μηχανολόγοι που άκουσαν τις εμπειρίες του Βασίλη ώστε να φτάσουν στο τελικό στάδιο.

Μάλιστα ο κ. Νικολαΐδης αποκάλυψε τις ειδικές μελέτες που έκαναν στην DNA ώστε το φίλτρο να εκμεταλλεύεται τις δονήσεις τις μοτοσυκλέτας και χάρη σε αυτές να αυτοκαθαρίζεται από την άμμο. Καθόλου τυχαίες δηλαδή οι μόνο κάθετες επιφάνειες φιλτραρίσματος που ξεφορτώνονται εύκολα τους ανεπιθύμητους κόκκους και καθόλου τυχαίο πως ο Μπούδρος έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής έξι διήμερα (Marathon ειδικές) με μόνο ένα φίλτρο σε καθένα από αυτά (σχεδόν όλοι οι αναβάτες έχουν δεύτερο φίλτρο μαζί τους ώστε να το αλλάξουν στο τέλος της 1ης μέρας ενός Marathon Stage). Πλέον αυτό το φίλτρο βρίσκεται διαθέσιμο στον κατάλογο της DNA, μαζί με εκατομμύρια ακόμα κωδικούς.
Η “Dakar βραδιά” δεν ήταν απλώς μια εταιρική εκδήλωση. Ήταν μια υπενθύμιση πως πίσω από κάθε επιτυχία κρύβονται άνθρωποι που πρωτοπορούν, αντέχουν, επιμένουν και τελικά εμπνέουν. Ο Βασίλης Μπούδρος δεν γύρισε από το Dakar απλώς για να μοιραστεί ιστορίες, ήρθε για να ανάψει σπίθες σε όσους σκέφτονται να κυνηγήσουν το δικό τους Dakar – είτε αυτό είναι στην έρημο, είτε ένας μικρότερος αγώνας αντοχής μέσα στην καθημερινότητα. Κι αυτό από μόνο του, έκανε τη βραδιά αξέχαστη. Ευχαριστούμε Βασίλη!
Υποσημειώσεις:
- Αναφέρεται στο “θρυλικό βράδυ” της 6ης μέρας του Dakar 2024 για το οποίο μπορείς να διαβάσεις εδώ. ↩︎
- Το φαινόμενο “τραβήγματος της σκάλας” (αγγλιστί pulling up the ladder) αφορά τη συμπεριφορά κάποιου που ενώ έχει σημειώσει μια ξεχωριστή επιτυχία στη συνέχεια δεν βοηθάει ή ακόμα και αποτρέπει ομοίους του από το να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. ↩︎
- Οι τρεις Έλληνες που έχουν τερματίσει στο Rally Dakar είναι ο Βασίλης Ορφανός, ο αείμνηστος Λουκάς Γιαννακούλης και ο Βασίλης Μπούδρος. ↩︎