Δοκιμή κράνους Troy Lee Designs SE5

Διάβασε τις εντυπώσεις μας μετά από σχεδόν έναν χρόνο χρήσης του κράνους σε πολλές διαφορετικές συνθήκες.

Τι μας άρεσε στο κράνος Troy Lee Designs SE5:

  • Πολύ καλός εξαερισμός
  • Άψογη εφαρμογή
  • Ελαφριά αίσθηση
  • Με δεύτερο (ανταλλακτικό) γείσο

Πολύ πριν δημιουργηθεί η ιδέα του Enduro24, χρειάστηκε να ανανεώσω την “επικεφαλής προστασία” μου και η Troy Lee Designs ήταν μια από τις πρώτες μου σκέψεις για δύο λόγους. Ο δεύτερος ήταν το design και ο πρώτος το γεγονός πως, λίγους μήνες πριν, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το SE5 στο περίπτερο της Drakos Engineering σε εκδήλωσης στις Κονίστρες Εύβοιας (εντουροβόλτα!). Τότε είχα ενθουσιαστεί με το carbon μοντέλο αλλά λόγω budget προτίμησα να μείνω στην “fiberglass” έκδοση που είναι 150gr πιο βαριά και σχεδόν 200€ πιο οικονομική (ενημερώσου για τις νέες τιμές εδώ). Φυσικά το fiberglass (υαλόνημα) δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο υλικό και είναι ανώτερο από το “polycarbonate” πλαστικό που χρησιμοποιείται σε πιο οικονομικές προτάσεις της αγοράς.

Δοκιμή σε όλες τις συνθήκες

Μπορούμε να πούμε πως σε μερικούς τομείς ξεπεράσαμε τα όρια για τα οποία έχει σχεδιαστεί ένα κράνος MX-Enduro! Η χρήση που του κάναμε, πέραν της τυπικής εντουράδικης, περιελάμβανε και αρκετό “πετάλι” και μάλιστα σε αγώνα enduro MTB (Σπερχειάδα-φανταστικός αγώνας αλλά για αυτό θα μιλήσουμε άλλη ώρα). Αυτό σήμαινε πολλή ζέστη, ανάγκη για απρόσκοπτες ανάσες, και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό εξαερισμό στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Σίγουρα ένα ποδηλατικό full-face κράνος (έχουν σχεδόν το μισό βάρος καθώς η ανάγκη για προστασία είναι μικρότερη) θα ήταν προτιμότερη επιλογή αλλά αφού δεν είχαμε, γιατί να μη δοκιμάσουμε το SE5 και εκεί; Σε αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες, ενθουσιαστήκαμε με τον εξαερισμό ενώ οφείλουμε να πούμε πως τα 1.350gr (προδιαγραφές ECE R22,05) μοιάζουν πολύ λιγότερα στη χρήση.

Ιδανική εφαρμογή

Σε πιο νορμάλ συνθήκες, ας πούμε σε μια εντουροβόλτα ή έναν αγώνα enduro, το SE5 σταματάει να σε απασχολεί την ώρα που θα δέσεις τα D-ring (με δακτυλίους από τιτάνιο!) και θα σου θυμίσει την ύπαρξή του όταν πάλι το βγάλεις. Προσωπικά δυσκολεύομαι να βρω σωστό μέγεθος κράνους καθώς σε κάποια λίγα μοντέλα έχω φορέσει μέγεθος Medium ενώ σε αρκετά άλλα το Large με “χτυπάει” στο κούτελο και δεν θα μπορούσα να το φορέσω για περισσότερο από 10 λεπτά. Στο SE5 το Large μού “κάθισε κουτί”, “γάντι” ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το. Α! Κάπου εδώ να πω πως λόγω της φύσης της δουλειάς μου, βγάζω και ξαναβάζω πολλές φορές το κράνος κατά τη διάρκεια μίας βόλτας (φωτογραφήσεις, video).

Συμπέρασμα

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο χρήσης, εσωτερικά το κράνος είναι σαν καινούργιο. Παρά τις πολλές αποσυναρμολογήσεις για πλυσίματα, τα μαξιλαράκια και η επένδυση κουμπώνουν και κάθονται όπως την πρώτη μέρα. Εξωτερικά, η βαφή και το βερνίκι της Troy Lee Designs έχουν έχουν αντέξει πολλά χτυπήματα από πέτρες και κλαδιά ενώ δεν έχει χρειαστεί να σφίξω ούτε μία φορά κάποια από τις βίδες στο γείσο του SE5. Στο θέμα της ασφάλειας δεν έχει χρειαστεί ευτυχώς ακόμα να κάνω κάποια δοκιμή ωστόσο έχοντας στο βιογραφικό μου τραυματισμό κλείδας και αυχένα, η ύπαρξη των συστημάτων MIPS και Collarbone Mitigation System (μαλακό υλικό στο σημείο επαφής με την κλείδα) εκτιμώνται ιδιαίτερα!

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα