Enduro Greek Series: Συγχαρητήρια x 3

Συγχαρητήρια αξίζουν στο Kravara Bike Park crew για τα φοβερά trails, στον Σωκράτη Ζώτο για την εντυπωσιακή εμφάνιση και σε όλους τους τερματίσαντες του απαιτητικού αγώνα.

Ο τρίτος αγώνας του Enduro Greek Series για το 2024 διοργανώθηκε στην μαγευτική Άνω Χώρα Ναυπακτίας, στα υπέροχα μονοπάτια που εδώ και χρόνια δημιουργεί ο Γιώργος Καλτσής με την παρέα του και συγκέντρωσε 211 συμμετοχές. Μάλιστα για φέτος υπήρχαν δύο νέα απαιτητικά όσο και απολαυστικά trails που εκτίναξαν τον βαθμό δυσκολίας και τον δείκτη απόλαυσης του αγώνα! Αν υπολογίσουμε ότι σε όλες τις ειδικές υπήρχε φουλ τερέν και σωστό κορδέλιασμα καταλαβαίνουμε ότι οι αγωνιστικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Άλλος ένα παράγοντας που επέτρεψε στους riders να έχουν ένα ηδονικό διήμερο στο βουνό ήταν τα άφθονα οχήματα για uplift του Σαββάτου που σου επέτρεπαν να κάνεις όσο ποδήλατο αντέχεις! Σε αυτές τις συνθήκες οι πρωταγωνιστές κάθε κατηγορίας ανέδειξαν τις ικανότητες τους και το επίπεδο του ανταγωνισμού εκτινάχθηκε, με τον Σωκράτη Ζώτο να αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την κλάση του. Πολύ δυνατές μάχες έγιναν και στα e-bikes με την φοβερή και σούπερ απαιτητική power stage να γράφει ιστορία!

Φωτογραφίες: Enduro Greek Series

Η διαδρομή

Κάθε εμπόδιο για καλό λέει η παροιμία και αυτό αποδείχθηκε στον αγώνα στην Άνω χώρα. Βλέπετε το δασαρχείο της περιοχής βρήκε εκείνη την Κυριακή να κάνει εργασίες υλοτομίας σε σημείο που πέρναγε μια συνδετική διαδρομή του αγώνα με αποτέλεσμα να αλλάξει η διαδρομή -για λόγους ασφάλειας- και να γίνει… ακόμη καλύτερη. Έτσι, οι αναβάτες κατευθύνθηκαν στην εκκίνηση της ειδικής 3 μέσα από το φοβερό ανηφορικό μονοπάτι της power stage. Tο συνολικό μήκος του αγώνα μειώθηκε στα 28,5 χιλιόμετρα με 1.250 μέτρα υψομετρικής ανάβασης. Σίγουρα ζόρικη διαδρομή και ειδικά αν συνυπολογίσουμε τις πέντε απαιτητικές ειδικές, αλλά και την αυξημένη ζέστη. Έτσι ο τερματισμός κάθε αθλητή έδινε προσωπική ικανοποίηση και είχε αξία, αυτό είναι άλλωστε και η βάση ενός αγώνα enduro.

Φοβερές ήταν και οι πέντε ειδικές διαδρομές! Όλες είχαν gravity χαρακτήρα με ελάχιστο πετάλι και ήταν τεχνικές, αλλά και με φουλ τερέν, ειδικά η PS4 και η PS5 είχαν τμήματα με μεγάλες κλίσεις και ήθελαν ακρίβεια καλό κοντρόλ. Η PS1 (Κοκκινοσκουφίτσα) είχε μήκος 1,6 χιλιόμετρα, φοβερό flow και μια ευθεία με τρελά γκάζια, η PS2 ήταν ο κλασικός και αγαπημένος Κοντορεβυθούλης που με τα χρόνια έχει αποκτήσει ριζούλες και κάποια νέα features. Ακολουθούσε η απλή διαδρομή με ποινή σε καθυστέρηση χρόνου, που μέσα από την power stage σε πήγαινε στη νέα εκκίνηση της PS3. Πρόκειται για την ανανεωμένη και βελτιωμένη Ορχιδέα που απέκτησε νέα τμήματα, αλλά και ένα απολαυστικό διπλό άλμα που σε οδηγούσε σε κατηφόρα με κλίση σε loam τερέν. Στην PS4 (Lucky Luke) έφτανες μετά από μια κοπιώδη ανάβαση που ώθησε πολλούς riders στα όρια, ωστόσο όταν έμπαινες στην ειδική άρχιζε το πάρτι! Σούπερ τεχνική, με μεγάλες κλίσεις και μια ζόρικη έξοδο, προκαλούσε και ειδικά αυτούς που κινήθηκαν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στην PS5 ευτυχώς πήγαινες με uplift και αποτελούσε το κερασάκι στην τούρτα. To Rantanplan trail μόνο τεμπελιά δεν ήθελε, είχε μεγάλες κλίσεις και στενά περάσματα, ωστόσο όπως σε όλες τις ειδικές το φουλ τερέν σου έδινε κορυφαία πρόσφυση και άριστο κοντρόλ για να πιέσεις ακόμη και εξαντλημένος. Ακόμη δεν μπορώ να τις βγάλω από το μυαλό μου…

Να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά την φοβερή power stage των e-bikes καθώς ένα σούπερ ανηφορικό μονοπάτι με μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο συνδέονταν με την PS3 και συνιστούσε μια πολύ ζόρικη όσο και απολαυστική ειδική με διάρκεια πάνω από 11 λεπτά!

Ο δημιουργός των trails και βασικός διοργανωτής Γιώργος Καλτσής μας ξεναγεί στην PS1 την Κοκκινοσκουφίτσα:

Οι κατηγορίες

Σε όλες τις κατηγορίες έγιναν πολύ δυνατές μάχες μου τους γνωστούς πρωταγωνιστές να πυροβολούν, αλλά και νέα πιστόλια να ξεχωρίζουν. Ταχύτερος όλων -και νικητής στην Under 21- για μια ακόμη φορά ο Σωκράτης Ζώτος που κέρδισε την γενική σε όλες τις ειδικές του αγώνα! Δεύτερος γενικής ο άριστα προετοιμασμένος για τις απαιτήσεις του enduro, Θανάσης Πανγίτσας και τρίτος ο σκληροτράχηλος Γιώργος Αγιομαυρίτης.

Κατηγορία MenElite

Ο Θανάσης Παναγίτσας (14:32.94) καβάλα στο Lapierre του ήταν στο στοιχείο του! Όπως αναφέραμε οι ειδικές ήταν νταουνχιλάδικες με ελάχιστο πετάλι, ενώ παράλληλα ο αναβάτης από την Λαμία δεν είχε αγωνιστεί στον πρώτο αγώνα Downhill μια εβδομάδα νωρίτερα προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμος για τη μεγάλη μάχη. Κέρδισε τις τέσσερις από τις πέντε ειδικές στην κατηγορία και κατάκτησε καθαρά την δεύτερη φετινή του νίκη. Πολύ δυνατός ο 17χρονος Γιώργος Αγιομαυρίτης (14:56.66) με το Aper Bikes, αν και είχε μια τρομακτική πτώση στις προπονήσεις του Σαββάτου. Παρά τον πόνο του στον ώμο κέρδισε μια ειδική και την δεύτερη θέση στην Men Elite. Την τριάδα συμπλήρωσε ο αναβάτης της Polygon, o Γρηγόρης Τσαλαφούτας (15:08.64) που δεν ξεκίνησε καλά στις δύο πρώτες ειδικές. Μόνο θετική είναι η επιστροφή του Λάμπρου Φακιόλα (16:21.54) στην Ελλάδα, στους αγώνες και στο βάθρο, ενώ πολύ καλή ήταν η παρουσία του Χαράλαμπου Ταμπάκη (16:25,88) που συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα.

Δείτε την κλασική, αλλά αναβαθμισμένη ειδική PS2, Κοντορεβυθούλης, μέσα από του POV video του Γιώργου Καλτσή:

Κατηγορία U-21

Ο Σωκράτης Ζώτος (14:03.75) ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και ειδικά στις δύο τελευταίες ειδικές που απαιτούσαν υψηλή τεχνική, τσαμπουκά και φυσική κατάσταση έκανε εξωπραγματικούς χρόνους! Ωστόσο ο αναβάτης που συνεχίζει να εκπλήσσει με τις συνεχόμενες δυνατές εμφανίσεις του είναι ο 17χρονος Νίκος Βραχάς (15:16.97). Ο νεαρός αναβάτης από την Αθήνα έχει πάρει φόρα για τα καλά και αυτή τη φορά κατάκτησε καθαρά την δεύτερη θέση στην κατηγορία U-21 ενώ ήταν και πέμπτος γενικής! Στην πρώτη τριάδα ο σούπερ ταλαντούχος και πάντα κεφάτος Γιώργος Γεωργόπουλος (15:52.03) που όμως δεν κατάφερε να απειλήσει την Βραχά. Συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις του ο 14χρονος αναβάτης από την Κρήτη, ο Δημήτρης Βλασσόπουλος (16:05.18), ο οποίος οδηγώντας αποτελεσματικά τερμάτισε τέταρτος και όγδοος γενικής, Η σκληρή δουλειά ανταμείβεται. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο Πέτρος Αφένδρας (16:05.52) που έκανε λάθη στην δεύτερη και τέταρτη ειδική και τελικά έμεινε 34 χιλιοστά πίσω από τον Βλασσόπουλο.

Κατηγορία Men

Στην κατηγορία Men ο φοβερός Ελισσαίος Γούβης (15:19.18) ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και πήρε καθαρά τη νίκη τερματίζοντας στην έκτη θέση της γενικής. Πίσω του σφαγή για την δεύτερη θέση με τον Simon Gerber (16:10.68) να παίρνει τελικά την δευτεριά μπροστά από τον Στέλιο Τζανετή (16:11.86) ο οποίος έδωσε πολύ πόνο πριν τον αγώνα για την προετοιμασία των trails. Ο Ανδρέας Ζενέτος (16:34.14) και ο Σπύρος Κρανιώτης (16:55.78) συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

Αυτό είναι το πιο φρεσκοσκαμένο trail του αγώνα, το Luky Luck, που ήταν και η PS4:

Κατηγορία Masters

Επέστρεψε στην χώρα μας και στους ελληνικούς αγώνες ο φοβερός Tom Donhou (16:52.08) και μάλιστα με ολόκληρη την οικογένεια του. Αυτό δεν τον εμπόδισε βέβαια να οδηγήσει με το γνωστό αέρινο στυλ του και να πάρει τη νίκη στην κατηγορία των 40άρηδων. Ο Μυτιληνιός Λευτέρης Τιτιρέκης (17:10.90) είχε μια πολύ καλή μέρα και κερδίζοντας τις δύο από τις πέντε ειδικές της κατηγορίας ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Στο τρίτο σκαλί ανέβηκε ο Βούλγαρος George Petrov (17:22.83) που ήταν οριακά μπροστά από τον Θωμά Ζαρκάδα. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο Βολιώτης Γιάννης Γιαννουσάς που ξαναβρίσκει τον καλό του εαυτό.

Κατηγορία Veterans

Δέκα αναβάτες άνω των 47 ετών αγωνίστηκαν στην Άνω Χώρα και όλοι τους κατάφεραν να τερματίσουν τον απαιτητικό αυτό αγώνα! Πρώτος στα πάρτι, στην παρέα, αλλά και στην κατηγορία ο Δημήτρης Πατσαλός (17:33.24) που κέρδισε όλες τις ειδικές και τερμάτισε στην 35η θέση της γενικής. Δεύτερος ήταν ο Γιώργος Τρύφωνας που οδήγησε πολύ καλά σε όλες τις ειδκές, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Βαγγέλης Γεωργακάκης που παρά την κόπωση του κατάφερε να βγάλει πολύ καλούς χρόνους στις δύο τελευταίες ειδικές. Στην τέταρτη θέση ο Τούρκος Erman Balkin και πέμπτος ο Φώτης Σκαρής καθώς έχασε πολύ χρόνο στις δύο τελευταίες ειδικές.

Η τελευταία δοκιμασία! Rantanplan Trail και PS5:

Κατηγορία Women

Τρεις γυναίκες αγωνίστηκαν και πέρασαν την γραμμή του τερματισμού. Ωστόσο πρόσωπο της ημέρας ήταν η Catherine Airbender (20:18.13) η οποία κατάκτησε την πρώτη νίκη της καριέρας της με εμφατικό τρόπο! Όχι μόνο κέρδισε όλες τις ειδικές, αλλά σκαρφάλωσε και στην 77η θέση της γενικής στους 135 αναβάτες με συμβατικά ποδήλατα! Δεύτερη ήταν η πρωταγωνίστρια των δύο τελευταίων ετών, η Μαρία Κατσαρού, που δεν είχε καλή μέρα και μόνο στην δεύτερη ειδική μπόρεσε να κινηθεί στους ρυθμούς της νικήτριας. Το βάθρο συμπλήρωσε η Βουλγάρα Veneta Saharieva.

Κατηγορίες ebikes

Χαμός έγινε στις δύο κατηγορίες e-bikes και ειδικά στην fat (με τα δυνατά μοτέρ) όπου αγωνίστηκαν 32 αναβάτες και οι διαφορές μεταξύ των πέντε πρώτων ήταν οριακές. Έπος για την κατηγορία η φοβερή τρίτη ειδική (power stage) που εκτός από υψηλή τεχνική απαιτούσε κορυφαία φυσική κατάσταση.

Δες την επική powerstage των e-bikes με οδηγό τον Γιώργο Καλτσή:

Τη νίκη στην κατηγορία fat πήρε ο πολύ ικανός Βούλγαρος Ivo Ivanov (26:00.58) που αν και ζορίστηκε στην τρίτη ειδική (μόλις 8ος στην κατηγορία) κατάφερε να πάρει τη νίκη. Ο πιο σταθερός αναβάτης της κατηγορίας ήταν ο Κώστας Ζαγορίσιος και κατάκτησε άξια την δεύτερη θέση μόλις επτά δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή. Τρίτος μόλις 1,5’’ πίσω από τον Ζαγορίσιο ήταν ο Γιώργος Κωστούλας που πήρε τη νίκη στην τέταρτη ειδική, ενώ τέταρτος ήταν ο Κώστας Αρκουλής ο οποίος ήταν ταχύτερος στην ζόρικη τρίτη ειδική. Στην πρώτη πεντάδα ο Χιώτης Κώστας Βεργινάς.

Στην κατηγορία light συμμετείχαν εννέα αναβάτες, αλλά η μάχη για τη νίκη ήταν εξίσου οριακή! Μια νίκη που πήρε ο πρόσφατα εξηλεκτρισμένος, Γιώργος Φούρλας (28:55.32), που μπορεί να μην κέρδισε καμία ειδική ωστόσο ήταν σταθερός και αποτελεσματικός σε όλες! Δεύτερος μόλις 4’’ πίσω ήταν ο Βούλγαρος Boyko Ivanov -που κέρδισε όλες τις ειδικές εκτός από την τρίτη- και τρίτος ο Μάρκος Μπουλιάρης, με τέταρτος τον Δημήτρη Ψαραδέλη. Τρέλανε τους πάντες ο πιτσιρικάς Νίκος Κόρκος που καβάλα σε ένα hardtail που μόλις έφτανε, όχι μόνο ανέβηκε στην πέμπτη θέση, αλλά κέρδισε και με μεγάλη διαφορά την απαιτητική τρίτη ειδική!!!

Εδώ θα βρεις όλα τα αποτελέσματα ανά κατηγορίες: https://enduroseries.gr/online_results/

  • Εκτός από τις φοβερές ειδικές άρτια ήταν η σχεδίαση του αγώνα και η διοργάνωση. Στα συν η μαγευτική άγρια φύση της περιοχής, με έλατα, δρυς, καστανιές και πλατάνια.
  • Για μια ακόμη φορά τον κλίμα μεταξύ των αγωνιζόμενων φιλικό και με φουλ θετική ενέργεια. Και πάρτι παρακαλώ για τους ανήσυχους!
  • Έχουμε πλέον συνηθίσει την άναρχη εκκίνηση! Λειτουργεί απλά: πας παίρνεις το τσιπάκι σου και φεύγεις με τους φίλους σου ανεξαρτήτου κατηγορίας.
  • Πολύ όμορφος ήταν ο χώρος του camping μέσα στο βουνό. Ευτυχώς η ελαφρά βροχόπτωση του Σαββάτου δεν τους αναστάτωσε.
  • Φουλ uplift την Παρασκευή και το Σάββατο και όποιος αντέξει!

Επόμενος αγώνας Chamois Ride, Anilio Park, στις 5-7 Ιουλίου!

Σχετικά άρθρα

Πρόγραμμα Greek Downhill Cup 2024

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του Greek Downhill Cup 2024 ανακοινώθηκε επίσημα μαζί με κάποιες αλλαγές στους κανονισμούς και μια συναρπαστική αγωνιστική χρονιά ξεκινά.