Μαθήματα γεωγραφίας και προπονητικής από τον Jonny Walker

Στο τελευταίο video του Βρετανού μαθαίνουμε για το εξκλάβιο της Λίβια και παίρνουμε μια γεύση από την εφαρμογή της προπόνησης πυραμίδας στο motocross και το enduro.

Το κανάλι του Jonny Walker στου Youtube είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς μέσα από αυτό βλέπουμε συχνά πλάνα από τα παρασκήνια κορυφαίων αγώνων αλλά και τις μεθόδους προπόνησης που χρησιμοποιεί όχι μόνο ο ίδιος αλλά και αρκετοί ακόμα διάσημοι αναβάτες. Καθώς ο Walker δεν φαίνεται να δεσμεύεται από αυστηρούς όρους συμβολαίων από τη Beta (συμμετέχει στους αγώνες ως αναβάτης της δικής του ομάδας JW22), συχνά παρουσιάζει στα video του “ανταγωνιστές” όπως ο Billy Bolt και ο Manuel Lettenbichler με τους οποίους, όπως όλα δείχνουν, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Στο τελευταίο video έδωσε ραντεβού με τον νικητή του Dakar (‘17, ‘22) Sam Sunderland, τον Αυστραλό αναβάτης της Moto2 Senna Agius (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) και τον πρώην αναβάτη MotoGP Tito Rabat, όλοι με διαφορετικής μάρκας μοτοσυκλέτες.

Μαθήματα γεωγραφίας

Πως θα σου φαινόταν να ξεκινήσεις από το σπίτι σου για προπόνηση και σε περίπου μία ώρα να φτάσεις σε μία πίστα χωρίς να καταλάβεις πως έχεις αλλάξει δύο χώρες; Αυτό που σε μας στην Ελλάδα φαίνεται εξωπραγματικό είναι σχεδόν η καθημερινότητα για κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών και κρατιδίων που έχουν την τύχει να διαχωρίζονται με τα λεγόμενα “μαλακά σύνορα”. Έτσι ο Walker ξεκίνησε από το Πριγκηπάτο της Ανδόρρας στο οποίο κατοικεί μόνιμα, πέρασε στη Γαλλία και στη συνέχεια στο εξκλάβιο (κρατίδιο περίκλειστο από ξένα εδάφη) της ισπανικής πόλης Λίβια όπου βρίσκεται η πίστα motocross και η οποία μάλιστα ακουμπάει κυριολεκτικά στα ισπανικογαλλικά σύνορα. Και φυσικά χρειάστηκαν (όπως και εμείς) τη συνδρομή της Google ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Πιθανότατα το πήγαμε και ένα βήμα παραπέρα ώστε να μάθουμε πως η Λίβια παρέμεινε ισπανικό έδαφος καθώς η συνθήκη με την οποία η ευρύτερη περιοχή παραδόθηκε στους Γάλλους (1659) προέβλεπε “παράδοση των χωριών” και όχι πόλεων…

Μαθήματα προπονητικής

Ξεφεύγοντας από το συνηθισμένο τύπο προπόνησης που αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό “σκελών” ίσης διάρκειας, οι τέσσερις αναβάτες χρησιμοποίησαν τη προπονητική μέθοδο πυραμίδας. Έτσι μετά το ζέσταμά τους και τα απαραίτητα, για τα social media whip (τα οποία θα λέγαμε ήταν εξαιρετικά θεαματικά για αναβάτες που δεν είναι επαγγελματίες αναβάτες motocross), πραγματοποίησαν πέντε σκέλη διαφορετικής διάρκειας (1 γύρου το πρώτο, 2 γύρων το δεύτερο, 3 γύρων το τρίτο, 2 γύρων το τέταρτο και 1 γύρου το τελευταίο). Και όταν ο Walker και οι φίλοι του λένε πως: “ήταν πολύ καλό, δοκιμάστε το” τότε σίγουρα αξίζει τη δοκιμή.


Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα