Adventure με τη Makan στα βόρεια

Ακολουθήσαμε τους ανθρώπους της Makan στα καταπράσινα βουνά της Ροδόπης και ζήσαμε ένα αξέχαστο τριήμερο περιπέτειας που τα είχε όλα!

40 φίλοι της Makan είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσω πανέμορφων διαδρομών στους νομούς Ξάνθης και Δράμας χάρη στην εκδήλωση “Makan to the North” που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Μάλιστα είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν αν θα το κάνουν από άσφαλτο ή από χώμα καθώς υπήρχαν συνολικά τέσσερις διαφορετικές διαδρομές, δύο για κάθε μέρα. Ακολουθήσαμε τις δύο χωμάτινες διαδρομές στη σέλα ενός KTM 890 Adventure R ώστε να αποθανατίσουμε τις εικόνες και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Βάση της εκδήλωσης

Σημείο συγκέντρωσης, εκκίνησης και τερματισμού κάθε ημέρας ήταν το Δασικό Χωριό Ερύμανθου Ξάνθης. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό που δημιουργήθηκε από τη Νομαρχία Ξάνθης το 1991 (και επεκτάθηκε το 2000) ώστε να φιλοξενεί ανθρώπους στη φύση, και περιλαμβάνει 12 ξύλινα σπιτάκια των δύο δωματίων, διασκορπισμένα μέσα σε μία καταπράσινη έκταση, σε υψόμετρο 1.350m. Στον χώρο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρχε και η δυνατότητα διανυκτέρευσης σε σκηνή ενώ δεν έλειπε και η απαραίτητη ταβέρνα ώστε πραγματικά να μη λείπει τίποτα.

Διαδρομές

Οι άνθρωποι της Makan σε συνεργασία με τους Pathfinders σχεδίασαν δύο πανέμορφες χωμάτινες διαδρομές, με συνολικό μήκος πάνω από 200km. Την πρώτη μέρα o βαθμός δυσκολίας ήταν σχετικά χαμηλός καθώς επιλέχθηκαν κυρίως βατοί χωματόδρομοι ώστε να μας επιτρέψουν να απολαύσουμε τη φυσική ομορφιά της περιοχής και να… ζεσταθούμε για τη δεύτερη, σαφώς πιο απαιτητική ημέρα. Εκεί μας περίμεναν πιο “εντουράδικες” συνθήκες, με ανηφορικά και κατηφορικά μονοπάτια, κατάφυτες διαδρομές που χρειαζόταν να εντοπίσεις τον χωματόδρομο και κάποια περάσματα από νερό, τα οποία η αλήθεια είναι σπανίζουν το φετινό καλοκαίρι απ’ όλη την Ελλάδα.

Το “γραφείο” μας

Στην αποστολή του Enduro24 για την καταγραφή της εκδήλωσης, σύμμαχος ήταν to KTM 890 Adventure R. Οι καταπληκτικές αναρτήσεις με τις πληθωρικές διαδρομές αλλά και τα εντυπωσιακά ηλεκτρονικά βοηθήματα φρόντισαν να γίνει αυτό το διήμερο σούπερ απολαυστικό ενώ μας βοήθησε να κάνουμε ένα καλό update για το πόσο έχουν εξελιχθεί τα ηλεκτρονικά συστήματα στις Adventure μοτοσυκλέτες. Μπορείτε να διαβάσετε για όλα αυτά στο σχετικό άρθρο που ετοιμάσαμε για αυτό.


  1. Ένας παρατεταμένος ανηφορικός χωματόδρομος γεμάτος πέτρες ήταν αυτός που δοκίμασε τις αναρτήσεις και τις αντοχές των συμμετεχόντων την πρώτη μέρα. Όλοι βγήκαν στην κορυφή και απόλαυσαν τη θέα και το αεράκι δροσιάς πριν πιάσουν την κατηφόρα.
  2. Μετά τους χωματόδρομους της πρώτης μέρας, τη δεύτερη μας περίμενε ένα εντουράδικο ανηφορικό μονοπάτι που δοκίμασε όχι μόνο τις ικανότητες αλλά και τις επιλεγμένες ρυθμίσεις των αναβατών. Αρκετά traction control τέθηκαν από τους αναβάτες τους εκτός λειτουργίας από εκείνο το σημείο και για το υπόλοιπο της διαδρομής.
  3. Στη μέση του πουθενά, στο Μεγάλο Λιβάδι (Ουλού Γιαϊλά) συναντήσαμε τον κύριο Θανάση που έκανε τριήμερο με φίλους στη στάνη του, 500 μόλις μέτρα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μας κέρασε τηγανόψωμα, δροσερό νερό και σκιά.
  4. Δε σου δίνεται συχνά η ευκαιρία να πλησιάσεις τα σύνορα σε αφύλακτα σημεία. Η διαδρομή της δεύτερης μέρας “ακουμπούσε” Βουλγαρία και “ίσως” κάποιοι να περάσαμε για λίγο σε ξένα εδάφη χωρίς… να το καταλάβουμε.
  5. Καφενείο Ακρίτες στην Πρασινάδα Δράμας. Η πρώτη στάση για ανεφοδιασμό αναβατών που συναντήσαμε τη δεύτερη μέρα κατεβαίνοντας από τη “ζούγκλα”. Αν είναι κλειστά πάρτε τους τηλέφωνο (6971538381), θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν!

Ευχαριστούμε:

  • Τους ανθρώπους της Makan που σχεδίασαν και υλοποίησαν αυτή την -ανοιχτή σε όλους- εκδήλωση. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Διονύση και τον Νίκο που ήταν όλη μέρα, κάθε μέρα στο δρόμο, για να την κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερη και φυσικά τη Μαρία που υποστήριξε με κάθε τρόπο αυτή την εκδήλωση.
  • Τον Γιώργο και τον Βαγγέλη από τους Pathfinders που εκτός από τη χάραξη της διαδρομής, συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση, πάντα πρόθυμοι και χαμογελαστοί να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.
  • Τη διαχείριση και το προσωπικό του Δασικού Χωριού που φρόντισαν τη διαμονή όλων μας αλλά και τον απαραίτητο ανεφοδιασμό μας σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες!

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα