Πανελλήνιο Enduro: Ανατροπές στη Σπάρτη

Με καταπληκτική εμφάνιση στη δεύτερη μέρα του αγώνα στη Σπάρτη, ο Παναγιώτης Κουζής πήρε την πρώτη του φετινή νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro.

Μετά την δραματική εξέλιξη της πρώτης μέρας στον διήμερο αγώνα της Σπάρτης, ο Παναγιώτης Κουζής (Honda Siafarikas) κατάφερε να μετουσιώσει την ταχύτητά του σε νίκη, για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro 2024. Για να το πετύχει χρειάστηκε να παλέψει σκληρά ώστε να κάμψει την αντίσταση του Αλέξη Ζώρα (GASGAS Mimikos Motorcore) με τον οποίο κοντραρίστηκαν στα δευτερόλεπτα σε όλες τις ειδικές. Παρά τη δεύτερη θέση του, ο Ζώρας ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του διημέρου καθώς κατάφερε να αυξήσει τη βαθμολογική του υπεροχή στους 14 βαθμούς μετά τη συμπλήρωση του πρώτου μισού του πρωταθλήματος. Λίγο πιο πίσω, στην τρίτη θέση της EnduroGP αλλά και της κατηγορίας E2 τερμάτισε ο Παναγιώτης Κακολύρης (Beta Chachagias Racing Team) που μετά το δυνατό ξεκίνημα της πρώτης μέρας, δεν κατάφερε να πιάσει τον ίδιο ρυθμό και την Κυριακή ώστε να απειλήσει άμεσα για τη νίκη.

  • Πρώτη νίκη για τη Honda στη Γενική μετά από 7 χρόνια
  • Σφαγή τεσσάρων αναβατών στην κορυφή της Ε1
  • “Αέρας” 14 βαθμών για τον Ζώρα σε Ε2 και EnduroGP
  • 3 στα 3 για τον Γεροντάκη στην Ε3

Ο αγώνας της Σπάρτης

Το αθλητικό σωματείο ΑΜΟΣ ανέλαβε τη διοργάνωση του πρώτου διήμερου αγώνα για το 2024. Δύο γύροι (2ος και 3ος) για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και ένας για το Πανελλήνιο Κύπελλο (2ος) μάς πρόσφεραν πάνω από 16 ώρες δράσης κατά τη διάρκεια του διημέρου, με 83 αναβάτες να παίρνουν εκκίνηση και να δοκιμάζονται στις δύο ειδικές διαδρομές του αγώνα, Το ξερό τερέν και η σκόνη που αναπόφευκτα υπήρχε σε πολλά σημεία, δεν δημιούργησαν προβλήματα στους αναβάτες και μόνο όταν κάποιος “έπιανε” τον προπορευόμενο μέσα στην ειδική έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός. Αξίζει να αναφερθεί ο μεγάλος αριθμός ατόμων που έσπευσαν να βοηθήσουν στην διεξαγωγή του αγώνα στελεχώνοντας πλήρως την οργάνωση ενώ πολλοί θεατές διασκορπίστηκαν στις δύο ειδικές που απείχαν ελάχιστα μεταξύ τους.


Κατηγορία Ε1

Δύο νίκες του Δημήτρη Βαρσάμη (Honda) στη Σπάρτη φρόντισαν να βάλουν φωτιά στη “μικρή” κατηγορία. Πλέον τέσσερις αναβάτες βρίσκονται μέσα σε μόλις πέντε βαθμούς, με τον Ζαφείρη Μαραγκό (ΚΤΜ) να προηγείται και τους Σπύρο Φλώρο (ΚΤΜ), Γιάννη Ντεβετζή (ΚΤΜ) και Βαρσάμη να ακολουθούν με ελάχιστη διαφορά.

Κατηγορία Ε2

Ο Κουζής ήταν ο ταχύτερος αναβάτης στις ειδικές και τις δύο ημέρες του αγώνα, όμως μόνο την Κυριακή κατάφερε να πάρει τη νίκη (χρεώθηκε με ποινή το Σάββατο λόγω καθυστέρησης στο service). Έτσι έχασε την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά που τον χώριζε από την κορυφή (είχε εγκαταλείψει λόγω μηχανικής βλάβης στον πρώτο αγώνα) και πλέον, εκτός από νίκες σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες, χρειάζεται και συνδυασμό αποτελεσμάτων για να ελπίζει στην κατάκτηση του πρώτου του τίτλου στο Enduro. Φυσικά αυτό δε θα είναι καθόλου εύκολο να συμβεί καθώς απέναντί του στην κατηγορία έχει τους αναβάτες που έχουν κατακτήσει τους πέντε τελευταίους τίτλους στη Γενική (EnduroGP), τον Ζώρα που προηγείται στη βαμολογία και τον Κακολύρη που ακολουθεί.

Κατηγορία Ε3

Οδηγώντας πιο ώριμα από ποτέ, ο Κωνσταντίνος Γεροντάκης (Beta) αναδεικνύεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος της “μεγάλης” κατηγορίας. Στη Σπάρτη πέτυχε δύο ακόμα νίκες, έγινε ο μόνος αναβάτης που έχει πετύχει το τρία στα τρία στην κατηγορία του φέτος και έβαλε πλώρη για το πρώτο του πρωτάθλημα, μετά από αυτό στην Κατηγορία Νέων το 2021. Πίσω του, στη δεύτερη και τρίτη θέση τερμάτισαν ο Χρήστος Παπαθεοδώρου (ΚΤΜ) και ο Γιώργος Πισιμάνης (Sherco). Πλησίασε και πάλι στο βάθρο ο Γιώργος Μανωλίδης (Beta) αλλά για τρίτη φορά φέτος έμεινε οριακά εκτός, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση ,

Κατηγορία ES

Μοιράστηκαν τις νίκες ο Παναγιώτης Θερριός (Yamaha) και ο Χρήστος Κουκουζέλης (Beta) κατά τη διάρκεια του διημέρου, με του δύο αναβάτες να περνάνε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και τον Παναγιώτη Ζαφειρίου (TM) να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση καθώς ο νικητής του πρώτου γύρου Σάκης Γκαγκανάτσιος (Beta) δεν εκκίνησε τον αγώνα λόγω τεχνικού προβλήματος.


Κύπελλο Enduro

48 αναβάτες πήραν μέρος στον αγώνα του Πανελληνίου Κυπέλλου, με τις κατηγορίες C1 και C3 να έχουν τις περισσότερες συμμετοχές ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το μέλλον του ελληνικού enduro ήταν η συμμετοχή τεσσάρων αναβατών κάτω των 18 ετών στην κατηγορία Junior Sprint. Ο Αλέξανδρος Γρούτσος (Yamaha) από τη ΜΟΛΕΤ κατάφερε να πάρει τη δεύτερη φετινή του νίκη, αυτή τη φορά δίνοντας μάχες με τον τοπικό (Α.Μ.Ο.Σ.) Ηλία Σωτηρίου (Yamaha). Eίναι χαρακτηριστικό πως οι δύο αναβάτες βγήκαν από το πρώτο πέρασμα της ειδικής Enduro με διαφορά μόλις 0,3 δευτερόλεπτα! Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Θωμάς Κουκουζέλης (Beta, ΜΟ.ΛΕ.Μ Καρδίτσας) ενώ την πρώτη του αγωνιστική γεύση πήρε ο Γιώργος Στάμου (Beta) από τους Αγίους Θεοδώρους (ΛΕ.Μ.Α.Θ).

Ταχύτερος αναβάτης στη C1 αλλά και συνολικά μεταξύ των αναβατών του Κυπέλλου ήταν ο Χρήστος Ραυτόπουλος (Yamaha). Ο Κερκυραίος αναβάτης έδωσε μάχες με τον νικητή του πρώτου αγώνα Μιχάλη Τράντζα (Honda) με τον Ναθαναήλ Κολεύρη (ΚΤΜ) να ακολουθεί από κοντά και να ανεβαίνει στο βάθρο της πιο ανταγωνιστικής κατηγορίας. Στη C2 o Christopher Nash (ΑΛΜΚΕ) πρόλαβε να κάνει ένα ταχύτατο πέρασμα από την πρώτη ειδική (17ος συνολικά του αγώνα) αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε λόγω μηχανικής βλάβης, με τον Στέφανο Ζελεστσή (Beta) να παίρνει τη νίκη. Ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (Sherco) πήρε τη νίκη στην κατηγορία C3, o Χριστόφορος Αποστολόπουλος (Beta) στη CS και ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος (Beta) στην CV. Στο τερματισμό κατάφερε να φτάσει και η μοναδική γυναίκα που πήρε εκκίνηση, η Σπαρτιάτισσα Δήμητρα Δάνου (Beta) ολοκληρώνοντας έναν κύκλο και πραγματοποιώντας δύο περάσματα από τις ειδικές διαδρομές.

Βαθμολογία Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro 2024

Κατηγορία EnduroGP*

ΑναβάτηςΒαθμοί
Α. Ζώρας (GASGAS)70
Π. Κακολύρης (Beta)56
Κ. Γεροντάκης (Beta)42
Π. Κουζής (Honda)41
Γ. Πισιμάνης (Sherco)24
Χ. Παπαθεοδώρου (ΚΤΜ)24
Ζ. Μαραγκός (ΚΤΜ)22
Δ. Βαρσάμης (Honda)22
Γ. Μανωλίδης (Beta)17
Σ. Φλώρος (ΚΤΜ)17
Ι. Ντεβετζής (ΚΤΜ)16
Π. Παπίλας (Beta)16
Κ. Καράμπελας (ΚΤΜ)13
Ν. Μουτσόπουλος (GASGAS)13
Ι. Χασάπης (Beta)11

*ανεπίσημη βαθμολογία

Ο επόμενος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro είναι προγραμματισμένος για τις 2-3 Νοεμβρίου (διήμερος) στη Σπερχειάδα.

Σχετικά άρθρα