Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με ορεινά αθλήματα, από τρέξιμο μέχρι ορειβατικό σκι, και το enduro δε θα μπορούσε να μην είναι ένα από αυτά. Νέοι και παλιοί αναβάτες βγαίνουν καθημερινά στις αγαπημένες τους χωμάτινες διαδρομές ή αναζητούν νέες σε άγνωστα μονοπάτια. Τόσο με μοτοσυκλέτες όσο και με ποδήλατα. Έτσι τα χιλιόμετρα που “γράφονται” καθημερινά από εντουράδες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση. Από τη μία φέρνει τεράστια άνθηση στο χώρο με πολυάριθμες εκδηλώσεις και όλο και περισσότερο κόσμο να δουλεύει και να ζει από αυτό. Από την άλλη χρειάζεται την προσοχή και την εγρήγορση όλων μας για να “μην ξεφύγει η κατάσταση”.
Παυσίπονο στην αστυφιλία
Όταν μεγάλο μέρος της ορεινής Ελλάδας δείχνει ξεχασμένο κι εγκαταλειμμένο, οι εντουράδικες εκδηλώσεις δίνουν ανάσες ζωής σε πολλά μέρη. Στη Σπερχειάδα, τη Βερδικούσα, την Καρυά Ολύμπου, την ορεινή Ναυπακτία και σε πολλά ακόμα μέρη, οι λιγοστοί κάτοικοι και όσοι δραστηριοποιούνται ακόμα εκεί επιχειρηματικά ανυπομονούν για την επόμενη εντουροβόλτα, τον επόμενο αγώνα MTB ή enduro. Ή ακόμα και για τους απλούς, ιδιώτες εντουράδες που θα κάνουν εκεί τη βόλτα τους. Όχι μόνο για τα χρήματα που θα έρθουν στον τόπο τους αλλά για να νιώσουν ξανά τη ζωντάνια που φέρνει κάθε τέτοια δραστηριότητα. Και φυσικά να νιώσουν περήφανοι για τον πανέμορφο τόπο τους που έχουν συνηθίσει να ξεχνιέται από τους ιθύνοντες.
Η κοινωνική πλευρά
“Συμπωματικά από το σημείο πέρασαν εντουράδες με μηχανές οι οποίοι αντιλήφθηκαν την εστία.”
Πέρα από τα προσωπικά οφέλη που προσφέρει το enduro στον αναβάτη του (αναψυχή και άθληση) υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορεί να λάβει και η κοινωνία. Καθώς το ιδιαίτερο ανάγλυφο της χώρας μας κάνει δυσπρόσιτο μεγάλο μέρος των ορεινών τμημάτων, το σύνολο των αναβατών enduro μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ως ασπίδα προστασίας για αυτό ή να βοηθήσει σε κρίσημες καταστάσεις. Για παράδειγμα λειτουργώντας αποτρεπτικά σε σχέδια καταπατητών (σίγουρα δεν περιμένουμε και πολλά σε αυτόν τον τομέα από το κράτος), είτε να βοηθήσει σε κρίσιμες καταστάσεις. Κάποιοι θα θυμούνται σίγουρα την έγκαιρη επέμβαση των εντουράδων μοτοσυκλετιστών στα Καλάβρυτα, σε φωτιά που δεν έφταναν να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, την έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών σε αντίστοιχη περίπτωση από ομάδα ποδηλατών που έκανε τη βόλτα της στον Άγιο Μερκούριο, την καθοριστική συνδρομή της ΛΑΜΣ σε έρευνα και τελικά διάσωση αγνοούμενο σε δύσβατη περιοχή των Σερρών καθώς και την μεταφορά φαρμάκων με πρωτοβουλία ιδιωτών αναβατών enduro σε αποκλεισμένο χωριό στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.
“Δύο εθελοντές κατάφεραν με τις μηχανές enduro να φτάσουν και να παραδώσουν φάρμακα και γάλατα για τα παιδιά.”
Σεβασμός
Όσα θετικά κι αν έχει το enduro, η ακραία συμπεριφορά λίγων φτάνει για να αμαυρώσει την εικόνα του αθλήματος. Κι όμως, μόνο μία λέξη χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας για να μας θυμίζει ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπισή μας προς τη φύση και τους υπόλοιπους επισκέπτες της: ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Σεβασμός σε όσους μάς πρόσφεραν τις υποδομές που συναντάμε (μονοπάτια, γεφυράκια, αναχώματα κλπ), σεβασμός σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς και σεβασμός στη φύση που τόσο ταλαιπωρούμε ως είδος γενικότερα.
Καλές εντουράδες να έχουμε!