Σαν σήμερα: 18 Μαρτίου

Η πρώτη off-road μοτοσυκλέτα με μονό πίσω αμορτισέρ (1973), ένας αγώνας για το Πανελλήνιο Enduro (2002) και η πρώτη φορά στα χιόνια για το Παγκόσμιο Enduro (2006).

1973 – Πρώτη νίκη με μονό αμορτισέρ

Η εξέλιξη της πίσω ανάρτησης και το πέρασμα από τα δύο αμορτισέρ σε ένα που έχει καθιερωθεί μέχρι σήμερα, ξεκίνησε το 1973 από τη Yamaha. Το σύστημα “Monocross” δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στον πρώτο αγώνα του ιαπωνικού πρωταθλήματος All Japan Motocross (18 Μαρτίου 1973) με αναβάτες τα δύο αδέρφια Suzuki (τι ειρωνία…), τον Hideaki (Yamaha YZM250) και τον Torao (125) που πήραν τις νίκες και στις δύο κατηγορίες. Μαρτυρίες αναφέρουν πως μόλις οι δύο επαναστατικές μοτοσυκλέτες έκαναν την εμφάνισή τους στην πίστα, οι περισσότεροι που τις είδαν νόμιζαν πως δεν είχαν πίσω ανάρτηση!

Δες το video της εποχής για την ανάλυση του συστήματος Monocross

2002 – Αγώνας Enduro στη Μυτιλήνη (Δευτέρα!).

Η έναρξη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Enduro για το 2002 είχε προγραμματιστεί με διήμερο αγώνα για το σαββατοκύριακο 16-17 Μαρτίου, στη Μυτιλήνη (ΕΔΙΛ). Όμως ο καιρός είχε άλλα σχέδια… Το απαγορευτικό απόπλου κράτησε τους περισσότερους αναβάτες για σχεδόν μία μέρα μέσα στο λιμάνι του Πειραία και όταν τελικά έφτασαν στον προορισμό τους… ήταν Σάββατο. Καθώς (όπως και φέτος!) εκείνο το σαββατοκύριακο ήταν μέσα στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και προκειμένου να μη χαθεί μία μέρα από το πρωτάθλημα, αποφασίστηκε ο αγώνας να γίνει Κυριακή και Δευτέρα (17-18 Μαρτίου)! Για την ιστορία, με τους περισσότερους βαθμούς από τη Μυτιλήνη επέστρεψαν οι

  • Βασίλης Σιαφαρίκας (κατηγορία Α1 – 125 2Τ)
  • Πολ Νικολάου (Α2 – 250 2Τ)
  • Γιάννης Παμπουκιάν (Β3 – 250 4Τ)
  • Αδάμος Πράσσος (Β4 – 400 4Τ)
  • Χάρης Πουλόπουλος (Β5 – 500 4Τ)

ενώ το team Worksbike (Θανάσης Αυγέρης, Πολ Νικολάου και Δημήτρης Πρέππας) κέρδισε τη μάχη των ομάδων και τις δύο ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως με τη διπλή νίκη του, ο Βασίλης Σιαφαρίκας ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη μία εντυπωσιακή χρονιά που τον οδήγησε στον πρώτο τίτλο της καριέρας του.

2006 – Αγώνας Enduro στο χιόνι

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro του 2006 “άνοιξε” για πρώτη φορά με αγώνα στο χιόνι, στη Σουηδία. Οι μοτοσυκλέτες φόρεσαν λάστιχα με καρφιά και ενώ όλοι πίστευαν πως οι Σκανδιναβοί αναβάτες θα είχαν ασύγκριτο πλεονέκτημα, ο David Knight έκανε την έκπληξη και πήρε τη νίκη και τις δύο ημέρες του αγώνα. Η λέξη “έκπληξη” βέβαια είναι μάλλον υπερβολή καθώς μιλάμε για τη χρονιά που ο David Knight δεν είχε αντίπαλο σε κανένα τερέν. Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως σύμφωνα με δηλώσεις αναβατών, το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα ήταν η απλή διαδρομή όπου υπήρχε συνήθως μόνο ένα στενό πάτημα (λούκι) στο χιόνι όπου χώραγαν μόνο οι τροχοί κι έτσι οι αναβάτες έπρεπε να έχουν ψηλά τα πόδια τους ωστε οι μπότες να μη σφηνώνουν αλλά να γλιστράνε στο χιόνι.

Σχετικά άρθρα