Smartphone: 7 tips για το Enduro

Προστασία, ρυθμίσεις, εφαρμογές και αξεσουάρ για το κινητό τηλέφωνο κάθε εντουρά.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες πραγματοποιείται μία βόλτα Enduro απαιτούν ανάλογη προετοιμασία από τον αναβάτη σε πολλούς τομείς και το κινητό μας τηλέφωνο (smartphone) δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα tips.

Αποθήκευση Τοπικών Χαρτών (Offline maps)

Οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούμε καθημερινά εφαρμογές σαν την Google Maps ώστε να βλέπουμε πού βρισκόμαστε και προς τα πού πρέπει να πάμε. Και ενώ σε αστικό περιβάλλον η εφαρμογή δουλεύει (συνήθως) απροβλημάτιστα, σε καταστάσεις εκτός δρόμου και μακριά από τον πολιτισμό μπορεί να μην έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Το ασθενές (ή και καθόλου) σήμα όχι μόνο μπορεί να μας αφήσει χωρίς δεδομένα αλλά και χωρίς μπαταρία αφού η “προσπάθεια” του κινητού να επικοινωνήσει με απομακρυσμένες κεραίες εξαντλεί πολύ πιο γρήγορα τη χωρητικότητα της. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να έχουμε αποθηκεύσει τον χάρτη της περιοχής που θέλουμε να κινηθούμε ώστε να είναι διαθέσιμος ανεξαρτήτως σήματος. Δες εδώ πως μπορείς να κατεβάσεις έναν χάρτη για offline χρήση στην εφαρμογή Google Maps.

extra tip: Υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες προβάλλουν τη θέση σας πάνω σε εξαιρετικούς χάρτες όπως αυτοί της ΑΝΑΒΑΣΗ.

Προετοιμαστείτε για μία σπασμένη οθόνη

Το απευχόμαστε αλλά έχει συμβεί σε πολλούς κατά τη διάρκεια μιας βόλτας ή προπόνησης να σπάσει η οθόνη του κινητού. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από πτώση του αναβάτη ( με το κινητό σχετικά εκτεθειμένο) είτε από πτώση του κινητού μέσα από τα (συνήθως κουρασμένα ή και παγωμένα) χέρια μας . Κάτι τέτοιο μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη κατάσταση αν χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με άλλο άτομο ή να δημιουργήσει μεγάλη αγωνία σε κάποιο κοντινό πρόσωπό μας που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας καθώς θα είναι αδύνατο να καλέσουμε ή να απαντήσουμε εκτός αν έχουμε προνοήσει. Στα περισσότερα κινητά υπάρχει η δυνατότητα επείγουσας κλήσης σε, αριθμό που έχουμε προκαθορίσει, μόνο με τη χρήση των φυσικών κουμπιών. Πχ πατώντας πέντε φορές γρήγορα και διαδοχικά το κουμπί ενεργοποίησης-απενεργοποίησης.
Δες εδώ πως μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε android και εδώ σε iPhone .

Αδιαβροχοποίηση

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρέξουμε το κινητό μας τηλέφωνο σε μία εντουράδα. Aπό βροχή μέχρι ένα “σκασμένο” υδροδοχείο πλάτης και από μια πτώση σε νερά μέχρι το “κέρασμα” από προπορευόμενο αναβάτη σε νερόλακκο. Τη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να δώσει ένα απλό σακουλάκι που μπορεί να κρατήσει το κινητό μας στεγνό. Για ακόμη πιο ακραίες συνθήκες ένα επαναχρησιμοποιούμενο σακουλάκι με αεροστεγές κλείσιμο τύπου Zip Lcok είναι σίγουρα προτιμότερο.

Tip: Κάποια κινητά χαρακτηρίζονται από τον κατασκευαστή τους ως “ανθεκτικά στο νερό”. Αυτός ο όρος δεν καλύπτει απαραίτητα όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οπότε “προσέχουμε για να έχουμε”.

Διαχείριση μπαταρίας

Ανάλογα με την βόλτα και τις συνθήκες στις οποίες θα βρεθούμε καλό είναι να προετοιμαστούμε όχι μόνο για την αυτονομία του οχήματός μας και της δικής μας αλλά και για αυτή του κινητού μας. Έτσι για πολύωρη και μακρινή οδήγηση φροντίζουμε:

  • να έχουμε φορτίσει πλήρως τη μπαταρία πριν ξεκινήσουμε.
  • να σκεφτούμε αν θα χρειαστούμε power bank.
  • να έχουμε μαζί μας ένα καλώδιο φόρτισης (δεν πιάνει χώρο και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μια στάση σε βενζινάδικο ή ένα καφενείο).
  • να μελετήσουμε το ενδεχόμενο τοποθέτησης εξόδου usb στο ηλεκτρικό κύκλωμα της μοτοσυκλέτας ή του e-bike μας. (έχοντας φυσικά και το απαραίτητο καλώδιο φόρτισης).

extra tip: Η χωρητικότητα της μπαταρίας ενός κινητού αξίζει την προσοχή κάθε αναβάτη enduro πριν την τελική επιλογή ενός smartphone .

Μείωση κατανάλωσης

Με απλές ρυθμίσεις μπορούμε να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια μιας βόλτας. Η πιο απλή λύση είναι η λειτουργία Battery Saver που έχουν τα περισσότερα κινητά. Eκτός των άλλων, περιορίζει των αριθμό των διεργασιών που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μερικές από αυτές τις λειτουργίες απαιτούν χρήση δεδομένων που όπως είπαμε και πιο πάνω σε “outdoor” συνθήκες είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Σε ακραίες συνθήκες θα μπορούσαμε να απενεργοποιήσουμε τελείως τα δεδομένα ή και να βάλουμε το κινητό σε κατάσταση Flight Mode. Tότε όμως κάνουμε πιο δύσκολη την επικοινωνία μας με άλλα άτομα σε περίπτωση που κάποιος άλλος εντουράς ή εμείς χρειαστούμε βοήθεια.

Εγκατάσταση βασικών εφαρμογών

Είναι ωραίο μετά από μια βόλτα να μπορείς να δεις στην οθόνη τα κατορθώματά σου. Έτσι με απλές εφαρμογές μπορούμε να καταγράψουμε τη διαδρομή που κάναμε με ενδιαφέροντα στοιχεία όπως τα υψομετρικά, η μέγιστη και η μέση ταχύτητα, το μέγιστο και το ελάχιστο υψόμετρο. Φυσικά, οι πιο ψαγμένοι θα συνδέσουν και επιπλέον gadget όπως έναν παλμογράφο. Η χρήση των παραπάνω δεδομένων μπορούν να μείνουν είτε ιδιωτικά είτε να ανέβουν σε “κοινή θέα” προς όφελος της κοινότητας. Ή απλά να αναρτηθούν γιατί “if it’s not on Strava, it didn’t happen” που λένε και οι Άγγλοι.

Γάντια συμβατά με touch screen

Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να συνειδητοποιείς πως τα γάντια σου δεν είναι συμβατά με την οθόνη αφής την ώρα που προσπαθείς να χειριστείς (συνήθως βιαστικά) το smartphone κατά το διάλειμμα σε βόλτα enduro. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως υπάρχουν γάντια που είναι συμβατά με οθόνες και άλλα που δεν. Αυτό επηρεάζεται από το υλικό κατασκευής και τη δυνατότητα του να επιτρέπει τη μετάδοση ηλεκτρικού φορτίου. Τα περισσότερα λεπτά γάντια (τύπου MX) δεν έχουν τέτοιο θέμα συμβατότητας και ούτε αυτό θα πρέπει να είναι το βασικότερο κριτήριο επιλογής. Αυτό το “πρόβλημα” συναντάται κυρίως σε πιο χοντρά γάντια ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται προϊόντα στην αγορά (αυτοκόλλητα, νήματα, υγρά) που υπόσχονται να μετατρέψουν τα ασύμβατα γάντια σε συμβατικά.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα